2014. december 27., szombat

Mézeskalács torta


Hozzávalók tésztához: (20 cm-es kapcsos tortaformához)
300 g liszt
150 g olvasztott méz
1 tojássárgája
125 g vaj
1 kk szódabikarbóna
1 kk mézeskalács fűszerkeverék

Hozzávalók krémhez:
3 dl tej
3 ek liszt
150 g vaj
100 g barnacukor
2 kk vaníliakivonat

Hozzávalók díszítéshez:
1 tojásfehérje
200 g porcukor
ételfesték

Elkészítés:
Összekeverjük a lisztet, a szódabikarbónát és a mézeskalács fűszerkeveréket. Majd hozzáadjuk a tojássárgát, a vajat, a mézet. Összedolgozzuk a tészta hozzávalóit, és 1-2 órát hűtőben pihentetjük. (én már a hűtőbe 5 kisebb nyerstésztát teszek) A pihentetés után egyesével kinyújtjuk a tésztákat. A tészta kissé ragad, figyeljünk a nyújtásnál a lisztezésre. Sütőpapírral bélelt sütőlapon megsütjük a kapcsos tortaformával kiszaggatott lapokat. Kb 200 fokon 8-10 perc alatt megsül.
Amíg a lapok hűlnek, elkészítjük a tölteléket. A tejet a liszttel sűrű masszává főzzük. Kikeverjük a vajat a cukorral, és a vaníliával, majd a főzött krémhez adjuk, és alaposan összekeverjük. Ha kihűlt a főzött krém, megtöltjük a lapokat. Figyeljünk rá, hogy a krém a tészta szélénél is egyenletesen legyen eldolgozva, mert az oldalára nem kerül külön máz.
A díszítéshez a tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukrot. A torta tetejét tetszés szerint díszítjük. Tálalásig hűtőszekrényben hagyjuk, hogy jól szeletelhető, és puha legyen.

eredeti recept: itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése