2013. március 28., csütörtök

Svéd húsgombóc barnamártással és burgonyával


Hozzávalók húshoz:
500 g finomra darált hús
100 g vaj
1 nagy fej vöröshagyma
1 tojás
100 g zsemlemorzsa
1 dl tejszín
2 kk só
½ tk őröl fehérbors
4 szegfűszeg

Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát fonnyasszuk meg egy evőkanál vajon, de ne hagyjuk megbarnulni. Keverjük hozzá szegfűszeget, hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. A tojást villával kicsit verjük fel. Keverjük össze a tejszínnel, aztán adjuk hozzá a zsemlemorzsát, és hagyjuk kb. 10 percig állni. A darált húst gyúrjuk össze alaposan a vajas hagymával, a tejes tojásba áztatott zsemlemorzsával és a borssal. A masszából készítsünk diónyi gombócokat. Vajazzunk ki egy hőálló tálat, és süssük aranybarnára a húsgombócokat.

Hozzávalók mártáshoz:
2 ek liszt
2 ek szójaszósz
csipetnyi őrölt fehérbors
1/2 tk pirospaprika
víz
2 dl tejszín

Elkészítés:
A vajba, amiben a húsgolyókat sütöttük, belekeverünk 2 evőkanál lisztet és egy fél kiskanál pirospaprikával, kicsit megpirítjuk, felöntjük húslevessel (vagy vízzel) kb. tejföl sűrűségűre. Ízesítjük szójaszósszal, kis fehérborssal. Végül belekeverjük a tejszínt. Együtt felforraljuk. Megkóstoljuk hogy megfelelő-e a fűszerezése, esetleg még utánaízesítjük.

Hozzávalók burgonyához:
1000 g burgonya
vaj

pirospaprika

Elkészítés:
Az egyforma méretű krumplikat meghámozzuk, és hosszában kettévágjuk. Lapos felüket a deszkára téve tetejüket beirdaljuk, úgy, hogy minél mélyebben vágjuk be, de még ne vágjuk át. (legjobb, ha egy evőkanálba téve vágjuk, mert biztos nem vágjuk szét a krumplit) Vajazott tepsibe egymás mellé sorakoztatjuk, és megsózzuk őket. Mindegyik tetejére pici pirospaprikát szórunk, és ráteszünk egy-egy "fokhagyma gerezdnyi" vajat. Előmelegített sütőbe toljuk, és megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése